Uite o reteta de saratele pe care le fac eu si imi plac


Iti trebuie urmatoarele: 250/300 gr faina
300 gr branza de vaci sau telemea
50 ml smantana
2 oua
60/80 gr untura
drojdie cat o nuca
Pentru uns mai trebuie un ou batut cu un pic de lapte, telemea rasa si binenteles seminte dupa plac (susan, mac sau chimen).
Se pune faina in bol, pui untura se freaca in palmi faina cu untura pana se omogenizeaza bine,(asta inseamna ca faina e bine amestecata cu untura si poate sa curga dintre palmi)adaugi smantana si branza de vaci amesteci, faci o mica gaura in mijloc si pui drojdia in prealabil topita intr-un pic de apa(pui un varf de sare si unul de zahar in apa). Se framanta bine si se lasa la dospit timp de 30 minute.
Se ia cate un bot de aluat se intinde pe masa de lucru se unge cu oul cu lapte, se presara branza si seminte dupa placere.
Se dau la cuptor la foc mediu pentru circa 30 minute pana devin aurii.
Sunt delicioase.

Reteta mea de Pogacele cu jumari


O reteta de pe vremea bunici ea le facea si ii ieseau extraordinare, mancam si nu ma saturam.

Ingrediente: 500/600 gr faina, drojdie cat o nuca (adica cam 25 gr) sa fie proaspata, 200 ml lapte caldut, 3 linguri untura de porc, 1 ou, o lingurita sare, o lingurita zahar, 200gr jumari de porc macinate si sare si piper dupa gust.

Cum se prepara: se pune drojdia in laptele caldut cu un varf de sare si lingurita de zahar sa se dizolve, intre timp se amesteca faina cu untura iar in mijloc facem un loc in care punem drojdia si oul si sarea, facem un aluat consistent pe care il lasam apoi la dospit timp de 30 de minute.
Intre timp amestecam jumarile cu sarea si piper cum am mai sus dupa gust, intindem aluatul pe blatul de lucru, se pune deasupra pasta de jumari iar apoi impaturim aluatul si il lasam asa cam 20 minute dupa care il intindem si iar impaturim mai lasam 5 minute si iar il intindem si incepem taiatul pogacelelor , eu le tai cu ajutorul unui pahar de sticla pe care il pun tot timpul pe faina.
Se aseaza in tava si le mai lasaam la caldurica cam 15 minute sa creasca un pic apoi batem un ou , le ungem pe deasupra dupa care eu mai adaug o ploaie de chimion peste ele.
Se pun la cuptorul incins la 180 grade timp de 20 de minute pana se rumenesc.
Incercati sunt extraordinare. Se servesc dupa ce se racesc.
Se mai poate face tot aceasi reteta doar sa amestecati si nuci macinate si bineinteles deasupra se poate pune si cascaval ras in loc de chimion, depinde de preferinta, doar ca asa se strica reteta din batrani.
Pofta buna. :)

CASTRAVETI

                                         

                               


sunt pe locul patru in topul celor mai cultivate legume din lume si sunt cunoscuti ca fiind printre cele mai sanatoase alimente.



1. Rehidrateaza corpul

Daca sunteti prea ocupati ca sa beti suficienta apa, mancati un castravete. Este compus in proportie de 80% din apa si va compensa eficient deshidratarea.

2. Elimina toxinele

Apa din castravete ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Daca este consumat in mod regulat, castravete ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi.

3. Este plin de vitamine

Castravetii contin majoritatea vitaminelor de care corpul are nevoie, intr-o singura zi. Vitaminele A, B si C, care stimuleaza sistemul imunitar,  va dau si energie pentru intreaga zi. Incercati sa il amestecati cu spanac si morcovi. Nu il curatati, pentru ca pielea castravetelui contine o cantitate mare de vitamina C, aproximativ 12% din doza zilnica recomandata.

4. Aprovizioneaza corpul cu minerale

Castravetele este bogat in potasiu, magneziu si silicon. Din acest motiv, centrele Spa au foarte multe tratamente pe baza de castraveti.

5. Ajuta la digestie si la scaderea in greutate

Datorita continutului bogat in apa si scazut in calorii, castravetii sunt o sursa ideala pentru persoanele care incearca sa slabeasca. Folositi castravetii in supe si salate. Daca nu este leguma voastra preferata, il puteti combina cu un iaurt.

6. Va relaxeaza ochii

Daca puneti o felie rece de castravete pe ochii umflati, va reduce cearcanele, deoarece are proprietati anti inflamatorii.

7. Lupta impotriva cancerului

Castravetii contin fibre vegetale, care reduc riscul de aparitie a catorva tipuri de cancer, printre care cel ovarian, cel de prostata sau cancerul de san.

8. Trateaza diabetul, reduce colesterolul si controleaza tensiunea sanguina

Sucul de castravete contine un hormon care este necesar celulelor din pancreas, pentru producerea insulinei, motiv pentru care este benefic bolnavilor de diabet. Castravetii contin multe fibre, potasiu si magneziu, nutrienti care stabilizeaza tensiunea sanguina.

9. Improspateaza respiratia

Sucul de castraveti vindeca gingiile si improspateaza respiratia. Daca tineti o felie de castravete pe cerul gurii, timp de jumatate de minut, compusii chimici din leguma vor omor bacteriile din gura responsabile pentru respiratia neplacuta.

10. Netezeste parul si unghiile

Castravetele este o sursa excelenta de siliciu, asa ca are grija de sanatatea incheieturilor, prin intarirea ligamentelor. Amestecat cu sucul de morcovi, castravetele poate trata guta si artrita, prin scaderea nivelului de acid uric.

11. Trateaza mahmureala

Pentru a evita durerile de cap dimineata, sau mahmureala, puteti manca cateva felii de castravete, la culcare. Castravetii contin Vitamina B, zaharuri si electroliti, necesari pentru inlocuirea unor nutrienti esentiali.

12. Protejeaza rinichii

Castravetii coboara nivelul acidului uric si astfel pastreaza sanatatea rinichilor.

Remedii unguente pentru cosuri

remedii_pentru_cosuriCauzele cosurilor sunt mai multe la numar, ideea e ca ele apar exact in momentele cele mai nepotrivite.
Cine nu s-a trezit macar o data peste noapte cu un cos de toata frumusetea exact unde se vede mai bine? Adica pe fata! Ne enervam instant si nu stim cum sa-l facem sa dispara mai repede. Iata cateva remedii de urgenta pentru combaterea cosurilor:

1. Pasta de dinti

Daca se intampla sa-ti apara un cos pe timpul zilei, aplica pe acesta, inainte de culcare, putina pasta de dinti. Poate nu dispare cu totul, dar macar vei avea certitudinea ca se va micsora semnificativ. Cand te trezesti clateste-te bine pe fata si aplica o crema puternic hidratanta, insistand pe zona in care ai lasat sa actioneze pasta de dinti.

2. Otet

Te pregatesti pentru o intalnire importanta si s-au ivit pe neasteptate 2-3 cosuri? In acest caz de urgenta poti apela cu incredere si la otet. Nu e necesar sa pui foarte mult pentru ca risti sa te piste so sa te iriti. Daca te stii cu un ten sensibil, poti dilua otetul cu apa.

3. Miere de albine

Un alt remediu de urgenta pentru cosuri e reprezentat de miere. Aplica putina miere pe portiunea vizata, adauga si un plasture deasupra si pregateste-te fara griji pentru a doua zi. E foarte probabil ca in ziua urmatoare sa te scapi de inesteticul cos, care era chiar la vedere. E necesar si in acest caz sa aplici o crema intens hidratanta pe fata si mai ales in zona cu probleme.

4. Picaturi de ochi

Chiar daca ti se pare ciudat, se pare ca picaturile de ochi pot face cosurile „invizibile". Aplica cateva picaturi de Visine, de exemplu, pe cos si vei constata cu placuta surprindere ca roseata si umflatura au disparut mai repede decat te asteptai.

5. Fulgi de ovaz

miere  si fulgi de ovaz - remedii pentru cosuriUn alt remediu eficient pentru inlaturarea rapida a cosurilor sunt fulgii de ovaz. Cum se procedeaza? Fierbe cativa fulgi de ovaz intr-o oala cu apa, asteapta sa se raceasca si aplica terciul pe intreaga fata exact cum procedezi cu o masca hidratanta.
Asteapta sa-si faca efectul in jur de 15 minute si clateste bine fata cu apa. Vei observa ca roseata nu mai exista, iar marimea cosului s-a diminuat, sau, cu putin noroc, te-ai scapat de el in totalitate.

Pestera Ferice

Pestera Ferice

Pestera Ferice este situata in partea de NV a Muntilor Bihor, in apropierea localitati Ferice, unde se poate ajunge din Beius. Deasemeni exista un traseu turistic care pleaca din Stana de Vale pana la pestera. Pestera este accesibila si nu prezinta dificultati in a fi parcursa.
Pestera Ferice are o lungime de 260 m si se prezinta sub forma unei galerii inalte si largi fara ramificatii importante. Spectaculoase in pestera sunt micile gururi de calcit care se pot umple cu apa in, perioadele ploioase. Pestera este deasemeni interesanta si din punct de vedere biospeologic. Pestera Ferice este situata in masivul calcaros Magura Ferice din partea ves­tica a Muntilor Bihorului. La Pestera Ferice se poate ajunge pe o poteca ce iese din satul Ferice, strabate o padure, trece prin grohotisuri si incepe să urce pe langa moara din satul Ferice, langa un izbuc. Aceasta se afla la altitudinea de 410 m.
A fost cunoscuta de turisti inca din secolul XIX, prima descriere a ei datand din 1863.  In 1982 a ajuns la lungimea de 2900 m. Dupa intrare urmează un tronson incomod.



Dupa un taras se ajunge in galeria principala mai larga si inalta. Dupa primii 40 m este o nisa in stanga. Aici se pot observa mici gururi, care sunt de fapt niste bazinase formate din calcit, pline cu apa.

Pestera are o galerie activa de dimensiuni mari (7-8 m latime si 9-10 m inaltime). Apa din galeria principala se pierde in pestera si reapare prin izbucul de sub gura pesterii.

Cavemamentul impunator este, de altfel, prin­cipala insusire atractiva a Pes­terii Ferice. Speleotemele sunt rare, curgerile parietale si sta­lagmitele cuibarindu-se in intrandurile pesterilor, acolo unde fisurile rocii au permis apelor meteorice, incarcate cu CaCO3, sa patrunda in golul subteran deja sculptat.



Mai bine reprezentat este relieful de origine corozivo-eroziva, ce imbraca forma nivelurilor si politelor. Desfasurarea lor pe verticala este pusa in evidenta de succesiunea largirilor si in­gustarilor, explicate prin osci­latii ale intensitatii proceselor morfogenetice.


Pestera Ferice este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.





5 paşi de îngrijire a tenului mixt



Pielea mixtă are atât zone grase, cât şi zone uscate şi de aceea necesită o abordare dublă a îngrijirii. Asta înseamnă că trebuie să tratezi fiecare zonă în parte, cu produsele potrivite. Tu ştii să-ţi îngrijeşti corect tenul?
Pasul 1: Demachierea ochilor
Curăţă zona sensibilă din jurul ochilor cu un demachiant cu bază uleioasă. Foloseşte un disc din bumbac pentru a îndepărta orice urmă de machiaj, însă nu freca. La final, clăteşte cu apă călduţă.

Pasul 2: Curăţarea feţei

Dimineaţa foloseşte o spumă specială, care asigură curăţirea zonelor grase şi a porilor, pentru a preveni apariţia punctelor negre, echilibrează tenul şi controlează producţia de sebum din zona T. Aceasta se aplică pe pielea umedă prin masaj, insistând pe zonele grase şi evitând pielea din jurul ochilor. Lasă câteva secunde ca murdăria să se înmoaie, apoi clăteşte cu apă călduţă.
Seara, schimbă cu o cremă demachiantă, pentru a menţine zonele uscate ale pielii curate şi netede. Acest lucru va echilibra grăsimea în exces sau uscăciunea tenului. Masează bine tenul, insistând pe zonele mai uscate, apoi îndepărtează produsul cu discuri de bumbac.

Pasul 3: Aplicarea loţiunii tonice

Pentru a-ţi împrospăta pielea ai nevoie de două loţiuni tonice diferite, pentru a face faţă tipurilor diferite de piele. Alege un astringent mai puternic în zonele grase şi unul mai uşor pentru zonele uscate.

Pasul 4: Hidratarea tenului

Rolul cremei este de a echilibra zona T, de a micşora porii, de a calma şi vindeca. Alege aşadar o cremă specială pentru tenul mixt , care controlează totodată iritaţia tenului, reduce şi combate ridurile.
Ingrediente recomandate:
Ulei de alun - hrăneşte, încetineşte procesul de îmbătrânire;
Aloe - hidratează, vindecă, emolient;
Castravete - calmează, decongestionează;
Arnică - vindecă, emolient;
Lemongrass – astringent, reface porii, reglează pH-ul pielii.

Pasul 5: Tratarea pielii mixte

O dată pe săptămână este indicat să aplici o mască pentru tenul mixt, care purifică, echilibrează şi controlează sebumul din zona T. Masca cu ovaz are un efect delicat de curăţare şi uşoară exfoliere, fiind recomandată în mod special tenului gras, pe care îl lasă curat şi împrospătat.
Ai nevoie de o jumătate de cană de fulgi de ovăz mărunţiţi şi o jumătate de cană de miere. Opţional, dacă nu ai tenul foarte sensibil, poţi adăuga două picături de ulei esenţial de portocale. Adaugă peste amestec apă, până când se formează o pasta omogenă şi aplică masca pe faţă. Las-o să acţioneze timp de 10 minute, apoi clăteşte cu apă călduţă.

Cetatile Ponorului







         

     

Cetăţile Ponorului reprezintă fără îndoiala cel mai grandios fenomen carstic al României, cunoscut şi apreciat în întreaga lume.

Cetăţile Ponorului reprezintă fără îndoiala cel mai grandios fenomen carstic al României, cunoscut şi apreciat în întreaga lume.
Cetăţile Ponorului sunt constituite din trei circuri mari de stâncă, aflate într-o imensă depresiune împădurită, adâncă de 300 m, partea ei superioară având un diametru de peste 1 km. Culmile înconjurătoare care închid circular depresiunea sunt tăiate doar într-un singur loc de canionul Văii Cetăţilor.
Poteca de acces porneşte de la drumul forestier şi coboară treptat prin pădure, pe un teren accidentat, paralel cu Valea Cetăţilor până în Dolina I. 
Peretele lateral de vest, înalt de peste 150 m este perforat de un portal ce depăşeşte 70 m înălţime la baza căruia se pierde Valea Cetăţilor. Imensul portal al Cetăţilor Ponorului, sugerează o ogivă gotică devenită un fel de simbol al carstului Munţilor Apuseni. Molizii aninati în pereţi sunt singurul termen de comparaţie pentru uriaşa dimensiune a portalului şi a peretelui în care este săpat. În partea stângă se zăreşte partea superioară a unui perete şi mai înalt ce străjuieşte Dolina III, cu cele două balcoane de bârne aninate deasupra prăpastiei.

În partea dreapta a portalului, o limba de grohotiş urcă pe sub o arcadă în Dolina II. Aceasta este de fapt un aven circular de 200 m înălţime, având la bază două ferestre: porţiunea de acces dinspre Dolina I pe sub Portal şi o fereastră spre tunelul subteran al Peşterii Cetăţile Ponorului.


Tot sub Portal, în partea stângă, un tunel inundat aduce la lumină pentru puţin timp apa ce provine din Lumea Pierdută şi care se pierde la mai puţin de 1 km mai sus în Peştera Căput.

În Dolina III se poate pătrunde din Dolina I, urcând pe scările metalice din stânga Portalului şi depăşind pragul ce separă cele doua circuri. Dolina III are formă de triunghi cu latura de 300 m, având în mijloc un portal spre care coboară imense limbi de grohotiş. În partea sa vestică, deasupra galeriei de acces spre sectorul subteran, se înalţă un perete perfect vertical de peste 200 m, cu mici brâne inundate de vegetaţie, în partea sa superioară fiind amenajate două balcoane din lemn. În partea sudică, poteca turistică urcă costiş pe panta abruptă a unui vâlcel spălat de torenţi, spre balcoane.


Balcoanele, în număr de patru, două deasupra Dolinei III şi două deasupra Dolinei II, permit contemplarea dimensiunilor impresionantului complex carstic al Cetăţilor Ponorului.
În Dolina III se poate pătrunde din Dolina I, urcând pe scările metalice din stânga Portalului şi depăşind pragul ce separă cele doua circuri. Dolina III are formă de triunghi cu latura de 300 m, având în mijloc un portal spre care coboară imense limbi de grohotiş. În partea sa vestică, deasupra galeriei de acces spre sectorul subteran, se înalţă un perete perfect vertical de peste 200 m, cu mici brâne inundate de vegetaţie, în partea sa superioară fiind amenajate două balcoane din lemn. În partea sudică, poteca turistică urcă costiş pe panta abruptă a unui vâlcel spălat de torenţi, spre balcoane.


Balcoanele, în număr de patru, două deasupra Dolinei III şi două deasupra Dolinei II, permit contemplarea dimensiunilor impresionantului complex carstic al Cetăţilor Ponorului.

Cheile Galbenei


           


Situată în sud-vestul şi vestul Bazinului închis Padiş – Cetăţile Ponorului, în afara acestuia, Valea Galbenei reprezintă un culoar de drenare spre Depresiunea Beiuşului a majorităţii apelor din Bazinul Padiş

Situată în sud-vestul şi vestul Bazinului închis Padiş – Cetăţile Ponorului, în afara acestuia, Valea Galbenei reprezintă un culoar de drenare spre Depresiunea Beiuşului a majorităţii apelor din Bazinul Padiş. Aproape pe tot parcursul ei, Valea Galbenei cuprinde sectoare de chei înguste, mărginite de pereţi verticali şi pante abrupte, având numeroase cascade şi fiind deosebit de greu de străbătut. Sectorul amonte este cel mai spectaculos, porţiunea dintre Izbucul Galbenei şi confluenţa cu Valea Luncşoara, constituind un canion îngust, mărginit de pereţi verticali de peste 100 m.
Izbucul Galbenei reprezintă resurgenţa râului subteran din peştera Cetăţile Ponorului, de fapt marea parte a debitului râurilor ce străbat Bazinul închis Padiş – Cetăţile Ponorului, precum şi a Sistemului Zăpodie din Groapa de la Barsa. Izbucul este un ochi de apă de circa 7 m diametru, situat la baza unui perete de stâncă. În aval, apa se prăvăleşte în cascade.

Prinsă într-un canion îngust, Valea Galbenei creează jgheaburi şi marmite inaccesibile, parcurgând astfel o diferenţă de nivel de 100 m pe aproximativ 700 m lungime în linie aeriană. Pe vale apare o gură de peşteră, unde apa râului intră zgomotos. Este începutul tunelului subteran din Cheile Galbenei, lung de peste 100 m şi foarte greu practicabil. Acesta se termină printr-o cascadă evantai deosebit de pitorească, înaltă de 7 m, la baza căreia se găseşte un lac.
Un traseu turistic parcurge Cheile Galbenei, existând amenajări pentru turişti, constând în porţiuni de cabluri de oţel şi lanţuri de sprijin. Datorită dificultăţii şi gradului sporit de periculozitate, acest traseu este recomandat doar turiştilor cu experienţă şi condiţie fizică bună. Nu se recomandă parcurgerea lui pe vreme rea sau în perioadele de viituri.

O ramură a traseului urcă deasupra, în peretele stâncos ai cheilor unde există două puncte de belvedere suspendate la circa 200 m deasupra firului văii, care oferă privelişti inedite asupra canionului şi asupra peretelui de vizavi înalt de peste 300 m.

Pestera Ghetarul Focul Viu


Gheţarul Focul Viu este o peşteră adăpostind al treilea bloc de gheaţă fosilă ca mărime din ţară (după Gheţarul Scărişoara şi Avenul Borţig, situate de asemenea în Parcul Natural Apuseni), cu un volum de aproximativ 25

Gheţarul Focul Viu este o peşteră adăpostind al treilea bloc de gheaţă fosilă ca mărime din ţară (după Gheţarul Scărişoara şi Avenul Borţig, situate de asemenea în Parcul Natural Apuseni), cu un volum de aproximativ 25.000 m3. Este o peşteră micuţă, alcătuită din două săli, prima şi cea mai mare fiind ocupată de imensul bloc de gheaţă. Tavanul acesteia este spart de o fereastră de mari dimensiuni prin care au căzut înăuntru buşteni, frunze precum şi zăpadă din exterior, care au format o movilă mare. Prin tavanul peşterii pătrunde suficientă lumină pentru a dezvălui grupurile de stalagmite de gheaţa aflate în partea opusă intrării în peşteră.

De altfel, în jurul orelor prânzului, razele de soare pătrund prin fereastră creând un decor feeric. Explicaţia existenţei blocului de gheaţă în peşteră este dată de două elemente: fereastra din tavan favorizează acumularea aerului rece, iar lipsa ventilării în peşteră menţine aerul rece captiv tot timpul anului.

Pestera cu apa - Stana de Vale


Situata pe malul stang al Vaii Iadului, peste drum de Consiliul local al comunei Bulz (jud. Bihor), la o distanta de aproximativ 2 km amonte de confluenta cu Crisul Repede, Pestera cu apa de la Bulz este dezvoltata in calcare aflate la limita dintre triasicul inferior si mediu.

Din punct de vedere genetic, reprezinta sectorul terminal al unui vast sistem endocrastic, ce are la extremitatea opusa pestera Ponor-Sancuta. Lungimea totala a pesterii este de 1177 m iar tronsonul vizitabil are o lungime de 548 m. Pestera a fost introdusa in circuitul turistic, prin dotari sumare realizate cu posibilitati locale avand un potential de pozitie extrem de favorabil fiind situata in apropierea soselei ce strabate valea. In pestera concretionarea este reprezentata de modeste scurgeri parientale, iar ca microforme predomina cele de coroziune si eroziune: polite, marmite, nise, hornuri de evorsiune.

Pestera cu Apa din Valea Lesului, se deschide pe versantul drept al Vaii Lesului. La intrarea in pestera s-a format un mic baraj natural prin prabusirea unei parti a versantului in locul numit "Daramaturi" deschizandu-se in continuare o morfologie mozaicala cu numeroase hornuri si prabusiri. Inainte de "Daramaturi" galeria principala se bifurca spre dreapta in "Coridorul Ursilor" ce adaposteste urme de Ursus Spaeleus

Prima incapere spatioasa a pesterii are o lungime de 13 m si nu este accesibila decat cu barca de cauciuc. Apa patrunde in aceasta sala printr-o cascada inalta de 2 m ce se gaseste la capatul ei sudic, dar care poate fi ocolita pe partea dreapta a galeriei.

Cascada II se intalneste dupa un sector relativ orizontal. Aceasta are 3 m inaltime, urmata spre vest de un sector inalt de 8—10 m si a carui podea este submersa. Dintr-un punct aflat la circa 100 m de la intrare, galeria se largeste usor pana la 5—6 m latime, iar cursul de apa se transforma intr-un lac de peste 2 m adancime.

Cascada III se gaseste la capatul lacului si este inalta de 3 m, iar pe pereti se pot distinge iscalituri datand din secolul al XIX-lea. Pentru escaladarea Cascadei III este necesara o scara fixa.

Pestera cu apa de la Bulz reprezinta pentru exploratori un interes deosebit pentru cercetarile de speleogeneza si sedimentologie. Tronsonul vizitabil actualmente, in conditii dificile de acces, are o lungime de numai 548 m (dintr-un total de 1177 m). Dincolo de sifonul II - depasit cu ajutorul scafandrului autonom - pestera continua in regim vados, avand o retea vasta de galerii neafectate de impactul uman. Morfologia sa, departe de a poseda arabescurile specifice pesterilor puternic concretionate, este sobra si impunatoare.

Pestera Scarisoara


               

Există în inima Munţilor Apuseni un loc de o frumuseţe extraordinară în care sălăşluieşte al doilea mare gheţar din lume ca volum al gheţii. Deşi ca să ajungi la el este o întreagă aventură, locul merită văzut măcar o dată în viaţă. Este vorba despre Peştera Scărişoara, din judeţul Alba, care adăposteşte dovada glaciaţiunii de acum 4.000 de ani în urmă.
 Peştera Scărişoara se află pe teritoriul comunei Gârda de Sus din judeţul Alba, pe valea Arieşului Mare, la 32 de kilometri în amonte de Câmpeni, pe DN75. Numele de Scărişoara vine de la comuna Scărişoara, care se află la 16 kilometri mai jos de peşteră şi de care aparţinea administrativ la vremea când a fost botezată peştera. Astăzi, comuna Scărişoara este divizată în trei: Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieşeni.
Peştera Scărişoara adăpostește cel mai mare gheţar de pe teritoriul ţării noastre. Nu se cunoaşte cu exactitate data la care a fost descoperită, însă a fost menţionată pentru prima dată în anul 1847, iar în anii următori au fost date primele informaţii ştiinţifice despre gheţar.

  •  Drumul spre peşteră – o adevărată aventură


Drumul spre peşteră începe din Gârda de Sus şi reprezintă o întreagă aventură până ajungi la ea. După doi kilometri de mers, drumul se bifurcă şi devine din ce în ce mai greu de parcurs.
Prima variantă spre peşteră este poteca pe care se merge pe jos, marcată cu o cruce roşie, care mai întâi urcă în serpentine strânse pantele abrupte ale Dealului Mununa din zonă. După un traseu de 8 kilometri, se ajunge la cabana turistică Scărişoara.
A doua variantă spre peşteră se face pe drumul forestier, în curs de asfaltare, de 18 kilometri, pe care se ajunge la izvoarele văii Ordâncuşei. Drumul de 18 kilometri se intersectează aici cu vechiul drum turistic Ursoaia-Scărişoara, de unde mai sunt de parcurs ultimii 5 kilometri.

Cu toate că nu e uşor să ajungi la minunata peşteră, ceea ce veţi descoperi acolo vă va trece de toate şi nu e loc de părere de rău.
Odată ajunşi acolo, veţi avea parte de o spectaculoasă imagine, care vă va tăia respiraţie şi la propriu, din cauza frigului ce vine de la gheţar, dar şi la figurat, datorită frumuseţii deosebite şi interesante, ținând, poate, chiar de Science Fiction pentru unii.
Forma blocului de gheaţă din interiorul peşterii se schimbă frecvent, întrucât gheaţa se topeşte cu fiecare vară, dar se reface în fiecare iarnă. Deşi blocul de gheaţă zace acolo de 4.000 de ani, el se află într-o continuă evoluţie. Acest lucru este extrem de spectaculos, practic la fiecare câteva luni ni se oferă „gratuit şi natural“ imagini diverse, de o frumuseţe deosebită.

  • O experienţă unică


Intrarea în gheţar se face print-un spectaculos aven, a cărui gură are diametrul de 60 de metri şi se deschide în pădurea care se află fix în marginea platoului. Avenul măsoară 48 de metri adâncime şi este coborât pe o potecă îngustă săpată în stâncă şi câteva scări metalice ancorate în pereţi. Este ceva cu totul aparte faţă de normalul din care păşim.
La baza avenului se intră pe o poartă în unica sală a Peşterii Scărişoara, iar apoi se coboară pe o potecă săpată în stâncă făcută din scări de metal. Peştera reprezintă o încăpere unică de 700 de metri în mijlocul căreia se regăseşte imensul bloc de gheaţă, care are un volum ce ajunge la aproape 100.000 de metri cubi şi care dăinuie în peşteră de peste 4.000 de ani, de pe vremea glaciaţiunii. Grosimea gheţarului este de 27 de metri.

Pe scările de metal se coboară undeva la 50 de metri pentru a ajunge în Rezervaţia Mare a peşterii, care este „tapetată” în jur şi jos de gheaţă şi a cărui perete înclinat, lung de 20 de metri şi prelungit cu o galerie, coboară în pantă accentuată până la adâncimea maximă de 105 de metri a peşterii. Această galerie cu limbi de gheaţă şi cu multe concreţiuni a fost numită Galeria Maxim Pop.
În dreapta planşeului Sălii Mari, se rupe ca într-un tobogan abrupt de gheaţă o sală care este denumită sugestiv „biserica” sau „altarul”. Numele vine de la faptul că aici apar primele formaţiuni stalagmite de gheaţă care iau forma unor sfinţi, a unor lumânări aprinse şi chiar a Maicii Domnului. Imaginea este unică şi emoţionantă, iar senzaţia pe care o trăieşti acolo este pe măsură. Ochii sunt impresionaţi, simţurile deschise, iar experienţa este, cu siguranţă, unică.

  •  Legendele locului


În jurul peşterii s-a croit din vechi străbuni şi câteva poveşti interesante. Legenda locului spune că în vremurile vechi trăia în peştera de la Scărişoara un balaur, căruia sătenii i-au pus numele de Solomat. Solomat fura câte o fată frumoasă din sat pe care o ascundea în peşteră, într-un palat de gheaţă, care nu a fost vreodată văzut de localnici.
O a doua poveste a locului spune că în spatele formaţiunii de calcar din zonă, cunoscută sub denumirea „La Brazi”, se află două bazine care sunt mereu pline cu apă. În faţa acestor bazine trebuie îndeplinit un ritual: te aşezi, îți pui o dorinţă, îți descoperi părul şi bei apă direct cu buzele. Dorinţa se va îndeplini dacă acest ritual este respectat cuviincios, iar timp de un an, cel ce şi-a pus dorinţa să nu-şi deconspire visul nimănui.

Gheţarul de la Scărişoara este un fenomen extrem de important pentru ştiinţă, dat de existenţa gheţii şi a structurii generale a peşterii în ansamblul ei prin evoluţia formaţiunilor de gheaţă şi a stratificării masivului de gheaţă.
Programul de vizitare al Peşterii de la Scărişoara este zilnic începând de la 9:00 dimineaţa până la ora 17:00. Peştera dispune de ghizi autorizaţi, astfel încât nimeni nu va pleca de acolo neinformat şi nesurprins măcar de poveştile spuse de aceştia.

Pestera Meziad


     

  

Pestera Meziad a aparut recent intre cele mai importante obiective turistice din Muntii Apuseni, pentru ca fost supusa unui proces intens de renovare si de modernizare, care a facut din aceasta minune a naturii uitata de vreme si vandalizata, una dintre cele mai frumoase pesteri ale Romaniei. Unicitatea pesterii este data de portalul imens de la intrare, dar si de coloniile extinse de lilieci, motiv pentru care aceasta este si o rezervatie naturala de o deosebita importanta in regiune.

Istoria Pesterii Meziad

Viziteaza Pestera Meziad 
Pestera Meziad a fost de la inceput una dintre cele mai remarcabile formatiuni de acest tip din Romania. Aceasta a fost mentionata pentru prima data in anul 1863 de catre geograful austriac Adolf Schmidl. Ulterior, a fost explorata complet de Gyula Czaran care a dezvoltat latura de rezervatie naturala a pesterii, ca habitat pentru lilieci, fluturi, paianjeni, crustacee si gandaci. Emil Racovita a intreprins ultimele cercetari de amploare in pestera in anul 1929.
Din 2012, Pestera Meziad a beneficiat de programul “Pestera Meziad, un loc pentru natura si pentru oameni”, in urma caruia a primit un sprijin financiar si stiintific important. Acestea au dus la modernizarea pesterii si la renovarea cailor de acces, pentru a le face mai accesibile turistilor, fara a afecta mediul natural al pesterii. Astfel, au fost consolidate scarile, au fost inlocuite pasarelele de vizitare si s-au montat reflectoare speciale, pe baza de LED, care nu emana caldura si au un grad minim de poluare.

Unicitatea Pesterii Meziad

Pestera Meziad este o rezervatie naturala si un monument al naturii unic in Romania. Unicitatea pesterii este data de descoperirile facute aici, dar si de elementele pe care le include si astazi. Explorarile initiale ale pesterii au dus la descoperirea unor ramasite ale ursului de caverna (Ursus spelaeus), asemanatoare celor de la Pestera Ursilor, insa in cantitati mai mici. De asemenea, s-a putut demonstra, cu ajutorul obiectelor ceramice descoperite datand din Epoca Bronzului, si faptul ca pestera a fost locuita in trecutul indepartat.
Astazi, rezervatia naturala include colonii impresionante de lilieci. Aici se adapostesc 8 specii de lilieci, din care exista peste 20 000 de exemplare. Liliecii sunt protejati la nivel national si international si hiberneaza in liniste pe tavanele din incaperile pesterii, putand fi admirati de turistii curiosi. Datorita depozitelor de guano (excremente de liliac), in Pestera Meziad s-au dezvoltat mai multe tipuri de minerale rare. Alaturi de acestea se remarca si alte formatiuni deosebite, pe care apa le-a sapat in stanca, cum sunt stalactitele si stalagmitele, dar si coloanele si draperiile, care impreuna iau diverse forme, pe care turistii le-au denumit de-a lungul timpului dupa asemanarea pe care o au cu diverse elemente reale.

Viziteaza Pestera Meziad

 Pesteri din Apuseni
Pestera Meziad se afla in judetul Bihor, pe valea Meziadului, in apropiere de localitatile Meziad si Rosia, din Muntii Apuseni. Pestera are o lungime totala de 7km, insa doar 1km este deschis si amenajat pentru turisti, restul fiind considerat parte a rezervatiei naturale si este accesibil numai pentru speologi.

Vizitarea Pesterii Meziad se poate face in perioada 1 iunie – 30 septembrie in intervalul orar 10:00-18:00 si in perioada 1 martie – 31 mai in intervalul 10:00-17:00. In perioada 1 octombrie – 28 februarie, vizitarea se poate face numai cu programare prealabila. Intrarea se face din ora in ora, iar turul se face numai cu ghid, pentru un grup de minim 5 persoane. Temperatura in pestera este de 9-12˚C. Tarifele pentru tururi sunt de 15 lei pentru adulti si de 10 lei pentru copii. Tarifele variaza pentru grupuri organizate si se percep taxe suplimentare numai pentru fotografierea si pentru filmarea profesionala. In plus, la finalul turului se pot achizitiona suveniruri cu pestera sau se poate opta pentru o plimbare pe tiroliana.

Pestera Meziad poate fi vizitata alaturi de o serie de alte atractii turistice din Muntii Apuseni, ce includ obiective naturale, cum sunt pesterile, vaile si platourile, dar si atractii culturale specifice judetului Bihor. De asemenea, pestera poate fi inclusa si in trasee turistice, cum este cel de la Stana de Vale, unde vei gasi si unitati de cazare.


Accesul la pestera dinspre E 79 (Beius).

De pe soseaua E79, punctul de plecare pentru vizitarea pesterii il constituie orasul Beius, situat pe DN 76 (Oradea-Brad-Deva) si deservit de curse de autobuz din directia Oradea si Campeni-Stei, cat si de tren din directia Oradea. Din centrul orasului Beius se urmareste soseaua asfaltata spre Rosia-Alesd (DJ 764) pana in comuna Remetea (9 km), de unde un drum asfaltat urmeaza Valea Meziadului pana in satul cu acelasi nume (9 km). Odata ajunsi in Meziad. in capatul de sus al localitatii se ramifica spre stanga valea Pesterii, urmata de un drum pietruit, accesibil pana la fosta Cabana Meziad (2,5 km), mai ales in timpul verii, tuturor categoriilor de mijloace auto. Pentru a se ajunge la pestera se urca in continuare cu piciorul de-a lungul aceleiasi vai inca 1,2 km, traversand o pitoreasca zona de chei.


Curse de autobuz Beius-Meziad:

Sint operate de catre SC Omnitrans SRL, avand urmatorul program:
Beius-Meziad: plecare la 14.00 si 16.00 (in perioada cursurilor scolare), in perioada de vacante, plecare la ora 16.00. Meziad-Beius, plecare la ora 5.30 si 7.00 (in perioada cursurilor scolare), in perioada de vacante plecare la 5.30.

 

       


Pestera ursilor

 

Peştera Urşilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munţilor Apuseni, ea aflându-se în judeţul Bihor, în imediata apropiere a localităţii Chişcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.

Descriere

Interiorul se distinge prin diversitatea formaţiunilor de stalactite şi stalagmite existente, ca şi prin cantitatea impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă - Ursus Spelaeus - care a dispărut acum 15.000 de ani. Pe lângă acesta au mai fost descoperite şi fosile de capră neagră, ibex, leu şi hienă de peşteră. La intrarea în peşteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de aşteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic şi un stand cu suveniruri şi obiecte artizanale specifice zonei.

Cu o lungime de peste 1.500 m, peştera se compune din galerii aflate pe două nivele: prima galerie, cea superioară, în lungime de 488 de metri poate fi vizitată de turişti, iar cea de-a doua, lungă de 521 m este rezervată cercetărilor ştiinţifice.

Galeria superioară, disponibilă vizitării, este compusă din 3 galerii şi diferite săli:

  • Galeria "Urşilor" (sau Galeria Oaselor),
  • Galeria "Emil Racoviţă",
  • Galeria "Lumânărilor"
  • Sala Lumânărilor,
  • Sala Spaghetelor,
  • Sala Oaselor.
Printre formaţiunile de stalactite şi stalagmite se remarcă Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul şi Căsuţa Piticilor, Draperiile din Galeria Urşilor, Portalul, Pagodele şi ultima sală, Sfatul Bătrânilor, iluminată cu lumânări. Temperatura în peşteră este constantă de-a lungul anului (10ºC), iar umiditatea se menţine la 97%.

Istoric

Numele peşterii se datorează numeroaselor fosile de "urşi de cavernă" (Ursus spelaeus) descoperite aici. Peştera era un loc de adăpost pentru aceste animale, acum 15.000 de ani. La un moment dat intrarea în peşteră a fost blocată, probabil datorită căderii unei stânci şi peste 140 de urşi au rămas blocaţi înăuntru, fără posibilitatea de a mai părăsi caverna. Înfometaţi aceştia s-au atacat reciproc, până când toţi au murit. Povestea lor o mărturisesc tonele de oase găsite împrăştiate în întreaga peşteră.

Peştera a rămas astfel închisă până pe 17 septembrie 1975, când golul subteran a fost deschis artificial prin dinamitarea porţiunii de la intrare, în timpul lucrărilor de exploatare a calcarului (marmură). În puţul deschis a coborât pentru prima dată, minerul Traian Curta din localitatea Chişcău. Acesta a parcurs galeria de acces până la Sala Mare.



O primă explorare a peşterii a avut loc la 20 septembrie 1975 efectuată de către grupul de speologi amatori "Speodava" din oraşul Dr. Petru Groza (actualul oraş Ştei). Pe baza studiilor complexe întreprinse de Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, s-au stabilit soluţiile de amenajare şi măsurile specifice de protecţie. După 5 ani de amenajări la standarde mondiale, la 14 iulie 1980, peştera a fost deschisă vizitatorilor. Anual peştera este vizitată de peste 200.000 de vizitatori.

Căi de acces

Se poate ajunge la peşteră cu trenul, pe linia ferată Oradea - Vaşcău, până la staţia Beiuş sau Sudrigiu, iar de acolo cu mijloacele de transport în comun; cu maşina accesul este posibil pe DN 76 Oradea - Deva + DJ 763 Chişcău (14 km).

Linia ferata Oradea - Vascau nu este functionala de mai multi ani.Accesul se face numai auto. Se poate ajunge la Sudrigiu pe DN 76 Oradea - Deva. De la Oradea sunt autobuze pana la Pietroasa. Se coboara la intersectia de dupa comuna Buntesti si se urmeaza drumul din dreapta. Din Beius sunt autobuze pana in Chiscau.

Faydee - Mistakes [Lyrics] (NEW 2011 RNB)

Faydee - Catch Me (Official Music Video)

Amna feat. What's Up - Arme (Official Music Video)

ALIMENTE CU PH NEGATIV

                                

ALIMENTE ALCALINE

-castraveti, salata verde, ceapa, usturoi, conopida, broccoli, spanac, fasole verde, mazare verde, telina, varza, praz, morcovi, dovlecei, napi, ridichi, patrunjel, marar, ardei, rosii, si tot ce este verde (bogat in clorofila);
-lamai, lime, avocado, grapefruit,ananas, rubarba, pepene verde, nuca de cocos (atentie, nuca de cocos intreaga, nu macinata), soia, fasolea, hrisca, quinoa, kamut, mei;
-apa pura, apa cu lamaie, ceai de plante medicinale, sucuri proaspete stoarse din legume, lapte de soia sau migdale, supa de legume;
-ulei de masline presat la rece, uleiul de rapita, in general orice ulei care este presat la rece, ulei de catina, ulei de seminte de struguri.
_________________________

ALIMENTE ACIDE:

-carnea de porc, vita, pui, oaie, curcan, crustacee;
-lapte, iaurt, branza, frisca, inghetata, oua;
-fructe: toate cu exceptia celor alcaline;
-bauturile carbogazoase, cafea, ceai (cu exceptia ceaiului din plante medicinale), alcool, indulcitori sintetici, zahar, prajiturile si tot ce contine zahar (zaharul este puternic acid), sucurile asa-zis naturale din magazine;
-otet, uleiul rafinat, orezul alb, painea, biscuitii, alunele, sosurile de soia, maioneza, pastele, mancarea preparata la microunde, mancarea tip fast food, ciocolata, supele instant, margarina de orice fel, untul, fisticul, porumbul (contine multi fungi), cerealele integrale, mamaliga, muraturile (extrem de acide), faina procesata (faina alba, folositi pe cat posibil faina integrala).
 

________________________

Legume alcaline

iarba de grau
toti vlastarii verzi
broccoli
conopida
varza
sfecla rosie
morcovii
telina
castravetii
papadia
florile comestibile
usturoiul
ceapa
fasolea verde
mazarea verde
mazarea boabe
salata de orice fel si orice fel de frunze verzi
kale-ul
ciupercile
pastarnacul
ardei rosii
ridichile
algele marine (nu fructele de mare)
bostanul
spanacul
cartofii dulci (cei portocalii cu gust de dovleac)
plantele verzi salbatice dar comestibile
nori (foile de sushi din alge marine)
_____________________

Fructe alcaline

merele
caisele
avocado-ul
bananele
fructele de padure
pepenele galben
nuca de cocos cruda
curmale uscate
smochinele uscate
strugurii (nu cei stropiti)
grapefruit-ul
lamaile
nectarinele
piersicile
perele
ananasul
rubarbarul
pepenele verde
_____________________

Proteine alcaline

migdalele
meiul
castanele
samburi de caise

______________________

Mirodenii alcaline

ardeiul iute
scortisoara
curry
ghimbirul
toate plantele aromatice
mustarul
sarea de mare
sosul de soia
_____________________
“Terapii care vindeca cancerul s-au perindat frecvent din 1900 si pana in prezent. Terapia alcalina pentru cancer a fost dezvoltata si promovata in acea perioada. A functionat foarte bine pentru bolnavii de cancer dar a fost uitata imediat ce doar o parte din medici au aflat de ea si au incercat s-o promoveze in ciuda opozitie companiilor medicale care s-au opus direct impotriva celor care incercau sa foloseasca alte metode decat medicina traditionala. Atunci s-a dovedit ca o alimentatie foarte alcalina poate vindeca pentru totdeauna multi pacienti.

Mineralele cele mai alcaline precum cesium, rubidiu si potasiu sunt in stare sa intre in celulele canceroase. Alcalinitatea lor puternica , in special a cesiumului, determina pH-ul din celulele canceroase sa se ridice la valoarea de 8 sau mai sus, pentru ca pot afecta aciditatea din celulele canceroase prezent sub forma de acid lactic si o pot neutraliza. In acest stadiu alcalin celulele canceroase pot supravietui pentru doar cateva zile sau mai putin, depinzand foarte mult de concentratia de alcalinitate din celula.”

____________________

Fie ca suntem consumatori de carne, vegetarieni, vegani sau raw foodisti, toti trebuie sa realizam un singur lucru, pH-ul corpului nostru tine de functionarea normala a acestei masinarii complexe numita corp. In mod normal, pH-ul sangelui ar trebui sa oscileze undeva intre 7.35 – 7. 45. Trebuie sa realizam un lucru, ce este peste sau sub aceste cifre inseamna suferinta organelor si un mediu ambient prielnic pentru o varietate mare de boli.

O alimentatie alcalina, bogata intr-o proportie de 99-100% hrana vie plus o gandire pozitiva si plina de credinta ca totul va fi bine, poate sa ne vindece orice fel de boala si in special de cancer. Puteti citi mai multe despre asta aici.
“Terapii care vindeca cancerul s-au perindat frecvent din 1900 si pana in prezent. Terapia alcalina pentru cancer a fost dezvoltata si promovata in acea perioada. A functionat foarte bine pentru bolnavii de cancer dar a fost uitata imediat ce doar o parte din medici au aflat de ea si au incercat s-o promoveze in ciuda opozitie companiilor medicale care s-au opus direct impotriva celor care incercau sa foloseasca alte metode decat medicina traditionala. Atunci s-a dovedit ca o alimentatie foarte alcalina poate vindeca pentru totdeauna multi pacienti.

Bicarbonatul bun in toate

                               

1. Faceti pasta de dinti

O pasta de dinti formata din bicarbonat de sodiu si solutie 3 % peroxid de oxigen  , poate fi folosit ca o alternativa la pastele fara fluor din comert . Sau pur si simplu  ,
100_4011-350x250
va bagati periuta in borcanelul din baie cu bicarbonat si sa-l folositi ca atare pentru o curatare suplimentara  .

2. Improspatati-va gura !

bicarb_FGfh
Puneti o lingurita de bicarbonat in jumatate de pahar cu apa , clatiti energic , scuipati , poi clatiti cu apa . Mirosurile sunt neutralizate  , nu doar acoperite .

3. Inmuiati dispozitivele orale

ortodontie-02
Inmuiati dispozitivele orale  ( precum aparate dentara  , gutiere , proteze , recipiente pentru pastrare )  intr-o solutie din 2 lingurite de bicarbonat dizolvat intr-un pahar sau un recipient mic cu apa  calduta  . Bicarbonatul  desprinde resturile alimentare si reutralizeaza mirosurile pentru a pastra dispozitivele curate . Puteti de asemenea sa periati dispozitivele orale direct cu bicarbonat .

4. Folositi ca scrub pentru fata sau exfoliant pentru corp

scrub facial cu bicarbonat exfoliant<br />  pentru corp

Oferiti-va un masaj abraziv inviorator pentru fata sau corp . Faceti o pasta  din 3 parti bicarbonat si o parte apa . Masati bland in sensul circular  pentru a exfolia celulele moarte ale epidermei . Apoi clatiti . Procedeul este destul de bland , dar ar fi mai bine sa il folositi o data la 2 zile .  Se poate folosi si zilnic in cazul tenurilor cu probleme .

5. Evitati deodorantul agresiv

Transpirati-excesiv--Ce-puteti-face
Pudrati-va axila cu bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza mirosurile

6. Folositi ca antiacid

gastrita
Bicarbonatul de sodiu  este un antiacid si eficient pentru a usura arsurile sau durerile de stomac , si/ sau indigestia acida .  Urmati indicatiile  de pe pachetul de bicarbonat .

7. Tratati piscaturile de insecte si mancarimile de piele

tantar
Pentru piscaturile de insecte , faceti o pasta de bicarbonat si apa  , apoi aplicati pe zona afectata . Pentru mancarimile de piele , faceti un scub cu bircarbonat imediat dupa dus , pe pielea umeda  .

8. Obtineti un sapun de maini care inmoaie pielea

mainile si bicarbonatul
Evitati sapunurile dure si eliminati bland murdaria intrata in piele , neutralizand si mirosurile , folosind o pasta din 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte apa , sau 3 parti bicarbonat de sodiu si o parte sapun bland de maini , apoi clatiti .

9. Ajutati-va parul

Bicarbonat si sampon
Otetul este uimitor pentru par , dar si bicarbonatul are rolul lui la dus . Presarati un pic de bicarbonat  in palma impreuna cu samponul dumneavoastra favorit . Samponati normal si clatiti temeinic – bicarbonatul ajuta la eliminarea rezidurilor lasate de produsele de coafat , astfel incat parul dumneavoastra va fi mai curat si mai usor de aranjat .

10. Curatati pieptenii si periile

perie-scalp-curatare
Pentru un par lucios , cu multa stralucire  , pastrati pieptenii si periile curate . Inlaturati uleiurile naturale secretate de par si resturile de produse de coafat prin inmuierea pieptenilor si a periilor intr-o solutie dintr-o lingurade bicarbonat  si o mica cantitate de apa . Clatiti si permiteti sa se usuce .

11 .Pregatiti o baie care sa inmoaie  pielea uscata 

5
Adaugati jumatate de ceasca  de bicarbonat de sodiu in apa  din cada pentru a neutraliza acizii de pe piele si pentru a va ajuta la curatarea uleiurilor si a traspiratiei . Va veti simti pielea foarte fina . Sau concentrati-va  doar asupra picioarelor . Dizolvati 3 linguri de bicarbonat  de sodiu intr-un lichean sau o cadita cu apa calduta si inmuiati-va picioarele . Apoi frecati usor .

CURATENIE


12. Faceti un abraziv fin pentru suprafete

8_30_prd
Pentru curatatea sigura si eficienta a cazilor de baie , a placilor de gresie si faianta , a chiuvetelor – chiar si a faiantei din fibra de sticlz sau lucioasa  – presarati usor bicarbonat pe  un burete curat  si umed si frecati cade obicei . Clatiti bine si stergeti . Pentru extra-curatate  , faceti o pasta din bicarbonat de sodiu , sare grunjoasa si detergent lichid de vase – lasati-o sa actioneze putin , apoi frecati .

13 .Spalati farfuriile , oalele  si tigaile cu mana 

imagescam57f43
Adaugati 2 linguri cu varf de bicarbonat  ( impreuna cu detergentul de vase ) in apa cu care spalati vesele  , pentru a ajuta la indepartarea grasimii si a resturilor de alimente de pe farfurii , oale si tigai . Pentru cratitele in care s-a gatit si s-a uscat grasimea pe ele  , mai intai  inmuiati-le in apa cu detergent si bicarbonat , poi puneti bicarbonat pe un burete umed si frecati cu aceasta pudra  neabraziva .

14. Improspatati buretii

Inmuiati buretii care miros a vechi intr-o solutie puternica de bicarbonat de sodiu pentru a scapa de mizerie  ( 4 linguri de bicarbonat dizolvate intr-un litru de apa calduta  ) .

15. Curatati cuptorul cu microunde

Bicarbonatul pe un burete umed curatata delicat interiorul i exteriorul cuptorului cu microunde si nu lasa urme de chimicale cu miros puternic . Clatiti apoi bine .

16. Lustruiti argintaria 

Folositi o pasta formata din 3 parti de bicarbonat de sodiu si o parte apa  . Frecati argintaria cu aceasta pasta  , folosind o carpa  moale  sau un burete  . Clatiti bine si uscati pentru tacamuri stralucitoare din inox si argint .

17. Curatati ibricele de cafea si ceai

Inlaturati petele de cafea si ceai si eliminati si gustul amarui spaland ibricele si cafetierele cu o solutie dintr-un sfert de ceasca de bicarbonat  intr-un litru de apa calduta .

18. Curatati cuptorul

Presarati bicarbonat pe podeaua cuptorului . Stropiti cu apa sa umeziti bicarbonatul . Lasati sa stea peste noapte  . Dimineata frecati , razuiti bicarbonatul si eliminati murdaria cu un burete sau cu un aspirator si clatiti .

19. Curatati podelele

Indepartati urmele si mizeria (fara urme nedorite de zgarieturi )  de pe podelele nelacuite sau dale de gresie ori marmura  , folosind o solutie  dintr-o jumatate de ceasca de bicarbonat intr-o gateala cu apa calduta  – stergeti cu mopul  si clatiti pentru o podea stralucitoare  .

20. Curatati mobila

Curatati si indepartati urmele  ( inclusiv de creion  ) de pe pereti si mobila vopsita , aplicand bicarbonat de sodiu pe un burete umed si fracand delicat  . Stergeti cu o carpa moale  si uscata  .

21 . Curatati perdelele de dus

Curatati si dezodorizati  perdeaua din vinil de la cabina de dus , presarand direct bicarbonat pe un burete umed sau pe o perie  . Frecati perdeaua de dus , apoi clatitit . Lasati-o sa se usuce atarnata  .

22. Dati-i mai multa putere detergentului lichid de rufe

Oferiti extra curatire adaugand rufelor dumneavoastra o jumatate de ceasca de bicarbonat  pentru a face detergentul lichid de rufe sa actioneze mai puternic  . Sau puteti sa adaugati o jumatare de ceasca de bicarbonat  la ciclul de clatire al masinii pentru cearsafuri si prosoape mai proaspete  , sau pentru a neutraliza mirosul hainelor cu care mergeti la sala  sau in care munciti in gradina  sau bucatarie .

23 .Curatati si improspatati echipamentele sportive

4 linguri de bicarbinat intr-un litru de apa  – pentru a acurata si dezodoriza echipalentele sportive  imbacsite de mirosuri . In genti si suhe presarati bicarbonat de sodiu  si lasati sa actioneze peste noapte  . Apoi scuturti sau aspirati bine .

24 .Indepartati petele de ulei si grasime

Folositi bicarbonatul pentru a curata urmele de ulei si grasime din garaj sau de pe aleea de la intrate  . Presarati bicarbonat lasati 30 de minute apoi frecati cu o perie  .

25. Curatati bateriile 

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru a inlatura urmele de coroziune lasate de acidul de baterie in autoturism , masina de tuns iarba  , etxc !

26. O masina curata 

586
Folositi bicarbonatul pentru a curata farurile , partile cromate  , ferestrele , cauciucurile , husele de vinyl  si covorasele de cauciuc ale masinii , fara a va face griji  in legatura cu zgarieturi nedorite  . Eliminati mirosurile nedorite din masina , presarand bicarbonat direct pe pata  , pe tesatura huselor  sau carpete  . Asteptati 15 minute apoi aspirati .
DEZODORIZARE

27. Improspatati-va frigiderul

galerieprodus545821227106482
Asezati in fundul frigiderului o cutie deschisa cu bicarbonat pentrua neutraliza mirosurile.

28. Scapati de mirosul cosului de gunoi si al tomberonului cu reciclabile

Cosuri-gunoi-capac-batant-55L
Presarati bicarbonat pe fundul galetii de gunoi  pentru a tine la respect mirosurile .

29. Odorizati scurgerile si recipientele pentru gunoi

Pentru a elimina mirosurile din chiuveta , din scurgeri , pentru a indeparta mirosurile neplacute in timp ce curge apa fierbinte turnati o jumatate de ceasca de bicarbonat  . Aici puteti folosi bicarbonatul din frigider ! Atunci cand il schimbati !

30 .Scoateti mirosurile si murdaria din masina de spalat vase

mas vas
Folositi bicarbonatul  pentru a scoate mirosurile si ca un agent bland de curatare in timpul ciclului de spalare  !

31.  Scoateti mirosurile din cutiile pentru depozitat  mancarea 

cutie-pentru-mancare-compartimentata-jinbao-801744
Intre utilizari  , plasati un recipient cu bicarbonat de sodiu in cutiile pentru caghetel ale fiecarui membru al familiei pentru a absorbi mirosurile persistente  .

32. Scoateti mirosurile din covoare 

covor-de-lana-oval-cu-broderie1
Presarati liber bicarbonat de sodiu pe covor  . Lasati sa stea peste noapte sau cat de mult posibil  . Maturati cantitatile mari de bicarbonat , apoi aspirati restul . In felul acesta veti curata si aspiratorul de mirosuri .

33. Improspatarea sifonierelor

si fo
Plasati o cutie cu bicarbonat pe un raft al sifonierului  pentru a mentine aerul proaspat inauntru si a-l feri de mirosuri

34. Indepartati mirosurile de pe obiectele folosite pentru animalele de casa 

images
Puneti pe fundul litierei pentru pisici bicarbonat , apoi turnati deasupra nisipul obisnuit . Eliminati mirosurile puternice  din asternuturile pisicii presarand liber bicarbonat , asteptati 15-30 de minute apoi aspirati .

35. Eliminati mirosul din teniși

adidasi-
Preveniti accentuarea mirosurilor din incaltamintea sport  presarand bicarbonat in ei intre utilizari ! Scuturati-i  inainte de a-i inclta  .

36. Improspatati jucariile de plus

159
Mentineti jucariile de plus  curate si placut mirositoare facandu-le dus uscat cu bicarbonat atunci cand nu le folositi  . Presarati bicarbonat  , lasati 30 – 45 de minute apoi puteti peria sau aspira jucaria  .
DIVERSE

37. Rezolvati toate necesitatile  pentru o excursie cu cortul

cort-rosu-munte
Bicarbonatul este un ” must have ” pentru urmatoarea excursie ! Poate face foarte multe   : Spala vase , curata oale , devine sapun , deodorant  , pasta de dinti  , etc !

38. Extinctor

Bicarbonatul  poate ajuta in fazele incipiente ale incendiilor domestice isbucnite datorita grasimii sau circuitelor electrice . Se arunca la baza flaarii 2-3 pumni de bicarbonat ! Aici este vorba de incendiile mic ! Pentru mai multa siguranta chemati pompierii in cazul in care situatia va depaseste  !

39. Ingrijire pentru sistemul septic

Folosirea regulaa a bicarbonatului in tevile de scurgere le poate mentine pe acestea in stare buna de functionare  , fara sa se infunde  . O cana de bicarbonat pe saptamana va ajuta la mentinerea unui pH favorabil in rezervorul septic

40. Curatati fructele si legumele

curatatrea-fructelor-550x360
Bicarbonatul este metoda cea mai sigura si eficienta pentru  a inlatura murdaria si rezidurile de pe fructele si legumele  proaspete  . Se pot curata cu un burete umed  pe care presari bicarbonat , sau , pur si simplu punem   o jumatate de ceasca de bicarbonat intr-un vas cu apa in care vom spala fructele sau legumele !