Pestera Meziad


     

  

Pestera Meziad a aparut recent intre cele mai importante obiective turistice din Muntii Apuseni, pentru ca fost supusa unui proces intens de renovare si de modernizare, care a facut din aceasta minune a naturii uitata de vreme si vandalizata, una dintre cele mai frumoase pesteri ale Romaniei. Unicitatea pesterii este data de portalul imens de la intrare, dar si de coloniile extinse de lilieci, motiv pentru care aceasta este si o rezervatie naturala de o deosebita importanta in regiune.

Istoria Pesterii Meziad

Viziteaza Pestera Meziad 
Pestera Meziad a fost de la inceput una dintre cele mai remarcabile formatiuni de acest tip din Romania. Aceasta a fost mentionata pentru prima data in anul 1863 de catre geograful austriac Adolf Schmidl. Ulterior, a fost explorata complet de Gyula Czaran care a dezvoltat latura de rezervatie naturala a pesterii, ca habitat pentru lilieci, fluturi, paianjeni, crustacee si gandaci. Emil Racovita a intreprins ultimele cercetari de amploare in pestera in anul 1929.
Din 2012, Pestera Meziad a beneficiat de programul “Pestera Meziad, un loc pentru natura si pentru oameni”, in urma caruia a primit un sprijin financiar si stiintific important. Acestea au dus la modernizarea pesterii si la renovarea cailor de acces, pentru a le face mai accesibile turistilor, fara a afecta mediul natural al pesterii. Astfel, au fost consolidate scarile, au fost inlocuite pasarelele de vizitare si s-au montat reflectoare speciale, pe baza de LED, care nu emana caldura si au un grad minim de poluare.

Unicitatea Pesterii Meziad

Pestera Meziad este o rezervatie naturala si un monument al naturii unic in Romania. Unicitatea pesterii este data de descoperirile facute aici, dar si de elementele pe care le include si astazi. Explorarile initiale ale pesterii au dus la descoperirea unor ramasite ale ursului de caverna (Ursus spelaeus), asemanatoare celor de la Pestera Ursilor, insa in cantitati mai mici. De asemenea, s-a putut demonstra, cu ajutorul obiectelor ceramice descoperite datand din Epoca Bronzului, si faptul ca pestera a fost locuita in trecutul indepartat.
Astazi, rezervatia naturala include colonii impresionante de lilieci. Aici se adapostesc 8 specii de lilieci, din care exista peste 20 000 de exemplare. Liliecii sunt protejati la nivel national si international si hiberneaza in liniste pe tavanele din incaperile pesterii, putand fi admirati de turistii curiosi. Datorita depozitelor de guano (excremente de liliac), in Pestera Meziad s-au dezvoltat mai multe tipuri de minerale rare. Alaturi de acestea se remarca si alte formatiuni deosebite, pe care apa le-a sapat in stanca, cum sunt stalactitele si stalagmitele, dar si coloanele si draperiile, care impreuna iau diverse forme, pe care turistii le-au denumit de-a lungul timpului dupa asemanarea pe care o au cu diverse elemente reale.

Viziteaza Pestera Meziad

 Pesteri din Apuseni
Pestera Meziad se afla in judetul Bihor, pe valea Meziadului, in apropiere de localitatile Meziad si Rosia, din Muntii Apuseni. Pestera are o lungime totala de 7km, insa doar 1km este deschis si amenajat pentru turisti, restul fiind considerat parte a rezervatiei naturale si este accesibil numai pentru speologi.

Vizitarea Pesterii Meziad se poate face in perioada 1 iunie – 30 septembrie in intervalul orar 10:00-18:00 si in perioada 1 martie – 31 mai in intervalul 10:00-17:00. In perioada 1 octombrie – 28 februarie, vizitarea se poate face numai cu programare prealabila. Intrarea se face din ora in ora, iar turul se face numai cu ghid, pentru un grup de minim 5 persoane. Temperatura in pestera este de 9-12˚C. Tarifele pentru tururi sunt de 15 lei pentru adulti si de 10 lei pentru copii. Tarifele variaza pentru grupuri organizate si se percep taxe suplimentare numai pentru fotografierea si pentru filmarea profesionala. In plus, la finalul turului se pot achizitiona suveniruri cu pestera sau se poate opta pentru o plimbare pe tiroliana.

Pestera Meziad poate fi vizitata alaturi de o serie de alte atractii turistice din Muntii Apuseni, ce includ obiective naturale, cum sunt pesterile, vaile si platourile, dar si atractii culturale specifice judetului Bihor. De asemenea, pestera poate fi inclusa si in trasee turistice, cum este cel de la Stana de Vale, unde vei gasi si unitati de cazare.


Accesul la pestera dinspre E 79 (Beius).

De pe soseaua E79, punctul de plecare pentru vizitarea pesterii il constituie orasul Beius, situat pe DN 76 (Oradea-Brad-Deva) si deservit de curse de autobuz din directia Oradea si Campeni-Stei, cat si de tren din directia Oradea. Din centrul orasului Beius se urmareste soseaua asfaltata spre Rosia-Alesd (DJ 764) pana in comuna Remetea (9 km), de unde un drum asfaltat urmeaza Valea Meziadului pana in satul cu acelasi nume (9 km). Odata ajunsi in Meziad. in capatul de sus al localitatii se ramifica spre stanga valea Pesterii, urmata de un drum pietruit, accesibil pana la fosta Cabana Meziad (2,5 km), mai ales in timpul verii, tuturor categoriilor de mijloace auto. Pentru a se ajunge la pestera se urca in continuare cu piciorul de-a lungul aceleiasi vai inca 1,2 km, traversand o pitoreasca zona de chei.


Curse de autobuz Beius-Meziad:

Sint operate de catre SC Omnitrans SRL, avand urmatorul program:
Beius-Meziad: plecare la 14.00 si 16.00 (in perioada cursurilor scolare), in perioada de vacante, plecare la ora 16.00. Meziad-Beius, plecare la ora 5.30 si 7.00 (in perioada cursurilor scolare), in perioada de vacante plecare la 5.30.

 

       


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu